Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

The Missing PictureΜία βουτιά στην υποκειμενικότητα του δημιουργού Rithy Pahn, που παίρνει αφορμή από μία εικόνα μαζικής δολοφονίας των ανθρώπων του στην Καμπότζη στα χρόνια της Κυβέρνησης των Ερυθρών Χμερ, για να δημιουργήσει ένα ποίημα που μπορεί να αναπλάσει αυτή τη χαμένη εικόνα κάθε στιγμή.

L'enfance comme une question.
Avec l'enfance il y a du mort deja”

Συχνά ένας ποιητής αντιγράφει τα ποιήματα ενός άλλου ποιητή με το χέρι. Είναι μία τιμή στο πρωτότυπο έργο αλλά ίσως και μία προσπάθεια κατανόησης του τι από όλα αυτά για τα οποία λέγονται δεν είναι εκείνος ακόμα έτοιμος να υποδεχτεί. Αυτό το ντοκυμαντέρ είναι μια χειροποίητη μεταγραφή μίας χαμένης ανάμνησης που το πεπρωμένο της ήταν να αποκρυσταλλωθεί εδώ από πηλό σε ελλειπτική τροχιά.

Το ντοκυμαντέρ έχει ήδη βραβευτεί και εκτιμηθεί, και καθόλου άδικα, αφού πρόκειται για ένα πραγματικά άρτιο δημιούργημα όπου μορφή και περιεχόμενο ενώνονται σε ένα σώμα που αποδίδει ένα άπειρο συναισθηματικών αποχρώσεων με τα πιο πρωτότυπα εκφραστικά μέσα. Είναι σπάνιο εικόνα και προφορική αφήγηση να δένουν τόσο όμορφα, χωρίς να ξεχωρίζουν οι ραφές μεταξύ τους, και η φωνή μόνο και μόνο ως ήχος να δίνει φτερά στην εικόνα, μαζί με την ευφυή και ταιριαστή experimental μουσική υπόκρουση.Η παιδική ηλικία του δημιουργού είναι ένα ψυχεδελικό ξυλόγλυπτο. Και η μνήμη γίνεται ένα μαχαίρι που τη σκαλίζει και την ξαναπλάθει. Ο απόλυτος εφιάλτης, η απόλυτη ευτυχία και τα ματωμένα χωράφια που απλώνονται ανάμεσά τους δίνονται τόσο από τις μαγικές clay αναπαραστάσεις όσο και από το αρχειακό υλικό, αλλά πάντα τον πρώτο πρώτο λόγο τον έχει η ποίηση. Στο κόσμο αυτού του φιλμ το παρελθόν κινείται ενώ το παρόν μένει ακίνητο. Επιπλέει η τεράστια αγάπη του δημιουργού για το σινεμά, ως μέσο επανάστασης και επανόρθωσης σπασμένων ονείρων, που με τις εικόνες του ξαναζωντανεύει τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.


O δημιουργός ζει ξανά την παιδική του ηλικία σα να είναι ερώτημα. Το να βρεις αυτό που εμμονικά πίστευες ότι λείπει δε θα σου δώσει καμία απάντηση. Αν είσαι αρκετά τυχερός μπορεί να σε μετατρέψει σε ένα μικρό παιδί που ρωτά και μπορεί να δει το θάνατο πίσω από τις κουρτίνες της ερώτησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάσατε περισσότερο